Infoblokk

Navigáció
 

"Közösségben, közös ég alatt" EFOP-1.3.7-17-2017-00179

Pályázó neve: Magyarországi Evangélikus Egyház Projekt címe: Közösségben, közös ég alatt Szerződés száma: EFOP-1.3.7-17-2017-00179 Támogatás összege: 49 958 620 Ft A Projekt konzorciumban valósul meg: Főpályázó: Magyarországi Evangélikus Egyház Konzorciumi partner: Menyegző Értékőrző Egyesület A szakmai program megvalósulása az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásában valósult meg. A támogatás intenzitása 100 százalék. Megvalósítás kezdete: 2018.02.01. Megvalósítás vége: 2020.12.31.

 

Projekt tartalma:

Projektünk alapvető célja, hogy több szinten legyünk képesek fellépni az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés ellen, ezzel biztosítva a társadalmi esélyeket, illetve megvalósítva hátránykompenzációs törekvéseinket. Ennek érdekében társadalmi szemléletformáló tevékenységeket valósítunk meg programok, események és rendezvények megszervezésével, amelyekre nagyszámú érdeklődőt várunk. Ezen felül hangsúlyt helyezünk prevenciós tevékenységünkre és az önszerveződési képesség kibontakoztatására. A projekt sikere érdekében belső egyházi tevékenységünket is fejlesztjük a pályázat szerinti vezetésfejlesztés tevékenységcsoport megvalósításával. Projektünk illeszkedik a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában (NTFS) megfogalmazottakhoz a társadalmi együttélés és felelősségvállalás, valamint a társadalmi kohézió megerősítése terén. A program fő megvalósítási helyszíneit Kötcse és Balatonszárszó adja.

Közvetlen célcsoportunk a szenvedélybetegek, a fogyatékkal élők, a romák, az idős személyek, valamint a bűnelkövetés szempontjából kiemelten veszélyeztetett fiatalok. A célcsoport körében megtalálhatók a hátrányos helyzetű személyek, akik társadalmi felzárkózását és beilleszkedését programunk is hivatott elősegíteni.

Projektünk konzorciumban valósul meg, melynek 2 tagját a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Menyegző Értékőrző Egyesület adja. Mindkét partner rendelkezik a megfelelő tapasztalatokkal (pl. egyházi szinten több, mint 20 EU-s pályázat sikeres megvalósítása) mind a projektmenedzsment, mind a szakmai megvalósítás területén. 

A projekt során megvalósítandó szakmai tevékenységek:

- Szemléletformálás, társadalmi érzékenyítés témakörben: Információs napok, rendezvények, képzések („Esély = egyenlőség” program), Érzékenyítő csoportos foglalkozások („…Megkeresse és megtartsa az elveszettet…” program).

- Társadalmi együttélés javítása témakörben: Közösségfejlesztés (Kiskert-Mintagazdaság program és „Közös asztal esték”); közösségi tér kialakítása (Arany János utca 39.), Közösségi rendezvények szervezése, lebonyolítása (Települési közösségi napok), Közösségek fejlesztése (Civil és önkéntes tanácsadás), Hátránykompenzációs tevékenységek („Kiskert-mintagazdaság” és „Háztartásmenedzsment műhelymunka”).

- Prevenció témakörben: Prevenciós tevékenységre való felkészítés (Önkéntes segítők felkészítése), Ismeretterjesztő alkalmak, foglalkozások szervezése („Minden szabad nekem, de nem minden használ” program, illetve Egyéni tanácsadás, lelki egészségfejlesztés), Szabadidő hasznos eltöltése („Ezt én is meg tudom csinálni” program), Kallódó fiatalok támogatása, segítése (Művészeti workshopok szervezése).

- Egyházak közösségi tevékenységének fejlesztése témakörben: Jó gyakorlatok összegyűjtése, esettanulmány, Jó gyakorlat honlap fejlesztése, Módszertan- és tananyagfejlesztés, Egyházi közösségi munkások fejlesztése.

- Vezetésfejlesztés témakörben: Egyházi vezetési tevékenység kategorizálása, Meglévő egyházi szabályozás vizsgálata, Javaslatok, gyakorlatok bevezetése, Lelkészi Életpálya Modell vezetőképzés.

A projekt során megvalósítandó egyéb tevékenységek: I. Projekt előkészítése: A projekt előkészítése során sor került a szakmai terv, költségvetés összeállítására, az adatlap kitöltésére. II. Projektmenedzsment: A projektmenedzsmentet a Magyarországi Evangélikus Egyház pályázati és fejlesztési osztálya biztosítja (a fent említett személyek közreműködésével). III. Nyilvánosság biztosítása: A projekt során a KTK 2020 útmutató alapján járunk el, annak rendelkezéseit követjük, így biztosítva a szükséges tájékoztatási feladatokat. E tevékenység körében a tábla elkészítésének és kihelyezésének költségét számoljuk el. IV. Beszerzések: A projekt során kis értékű eszközök és immateriális javak beszerzését tervezzük, melyeket a költségvetésben és a szakmai tervben szerepeltetünk. V. Horizontális szempontok: A projekt során vállaljuk, hogy a vonatkozó jogszabályokat és esélyegyenlőségi szempontokat betartjuk, a nyilvános eseményeken és kommunikációnkban esélytudatosságot fejezünk ki, nem közvetítünk szegregációt, csökkentjük a csoportokra vonatkozó meglévő előítéleteket. Emellett vállaljuk, hogy munkavállalóink számára esélyegyenlőségi képzést tartunk.

 

A projekt honlapja, a http://kozos.lutheran.hu címen érhető el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek