Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Evangélikus Menedékház Mátraszentistván

Evangélikus Menedékház Mátraszentistván

— Felvéve:

Menedék. Ház. Csoportoknak, nagy és kiscsaládoknak, túrázóknak, hegyre és csendre vágyóknak. Csúcsélmény!

Teremtő Istenünk iránti hálával tesszük közzé a hírt, hogy az összes működtetéshez szükséges engedély birtokában ezen a nyáron megkezdi működését a mátraszentistváni Evangélikus Menedékház.

Az Evangélikus Menedékház címe: Mátraszentistván, Darvas József utca

A menedékház üzemeltetője: Evangélikus Fejlesztési Iroda

Érdeklődés, foglalás: kocsis.istvan@lutheran.hu Telefon: 06-20-8246394

https://www.facebook.com/evangelikusmenedekhaz/

 

A szálláson összesen 40 férőhely van, az alábbi elosztásban:

Iroda : 1 db emeletes ágy – 2 férőhely
Akadálymentesített szoba (fürdő, wc-vel): franciaágy 2 férőhely
Félemeleti szoba jobb: 2db emeletes ágy – 4 férőhely
Félemeleti szoba bal: 2db emeletes ágy – 4 férőhely
Emeleti kis hálóterem: 4 db emeletes ágy – 8 férőhely
Emeleti nagy hálóterem: 10 db emeletes ágy -20 férőhely

Külön férfi és női mosdó (2 wc, 2 zuhanyzó nemenként). Felszerelt konyha (2 db hűtőszekrény, villanytűzhely, sütővel, mosogatógép, kávégép). Az étkezőben 40 fő kényelmesen le tud ülni.

Wifi (még) nincs, az étkezőben tv, könyvek és néhány társasjáték található. Az épület környezete folyamatos alakításokon esik még át, de a hátsó részen egy viszonylag nagy terület van, ahol lehet szaladgálni, körülbelül 400 méterre található a focipálya (sajnos betonos) és számtalan érdekes túrát lehet tenni a túrautakon, tanösvényeken, a kék túra útvonala a ház mögött 30 méterre húzódik.

Az épület gondnoka a háztól 300 méterre lakik, Ő szinte mindenben tud segíteni, orvos a közeli Mátraszentlászlón lakik. Étkeztetésben, bevásárlásban (bolt csak Mátraszentimrén van) tudunk segíteni, ajánlani, viszonylag sok helyi lehetőség van.

A szállás díja egy főre 2500 Ft + 350 Ft idegenforgalmi adó (18 év feletti személy esetén). 25 fő feletti foglalás esetén tudjuk garantálni, hogy más csoportot, vagy egyedi vendéget nem fogadunk. Az egész ház bérleti díja 75.000 Ft (+ 350 Ft idegenforgalmi adó /18 év feletti fő)

 A tavasztól- őszig tartó időszak gazdag túralehetőségei mellett télen a közeli sípálya jelentheti az aktív kikapcsolódást. Tervben van tematikus táborok (kreatív, természetjáró, sítábor...) szervezése, de a Mátra bőven nyújt kikapcsolódási és ismeretszerzési lehetőséget egyéni szervezéssel is.

 

A területnek érdekes története van, a második világháború utáni csehszlovák lakosságcsere következtében megürült lakóházakat kiigényelte Dr. Keken András evangélikus lelkész, hogy a hódmezővásárhelyi lelkészsége során a tanyavilágban összegyűjtött árváknak ne új szolgálati helyére (Budapest-Deák tér) kelljen őt követni, hanem szabadabb és egészségesebb helyen lakhassanak. 1948. augusztus 5-én Ordass püspök felszentelte a 8-10 különálló házból álló árvaházat, majd mivel "államosították" az árvaellátást is, hamarosan mint a Déli kerületi "Evangélikus üzemi üdülő" működött tovább a hely. Az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején megszűnt az üdülő is, a telkek jó része kikerült a közegyházi tulajdonból. 2010 környékén vetődött fel újra, hogy valami kéne kezdeni a megmaradt telkekkel, mielőtt eladásra került volna, pályázati és saját forrásból sikerült egy menedékházat építeni.

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek